Pitate se kada i na koji način s djecom razgovarati o financijama?

Odgovor na ova i brojna druga pitanja ponudili smo kroz EU projekt Piggy Bank. Cilj projekta je potaknuti financijsku pismenost djece.

Pitate se kada i na koji način s djecom razgovarati o financijama?

Svijest o važnosti financijske pismenosti raste, a gotovo svi se slažu kako bi djecu od najranije dobi trebalo učiti o vrijednosti novca tj. osvjestiti činjenicu da novac roditeljima ne “pada s neba”, već da njime treba razumno upravljati.

Tijekom jednog istraživanja, Hrvatska se našla u skupinu zemalja s poraznim rezultatom dječje financijske pismenosti, nižim od prosjeka članica OECD-a. Čak su i domaća istraživanja potvrdila da najmanju razinu financijske pismenosti imaju upravo djeca i mlađi od 18 godina. Jedan od načina kako se može potaknuti financijska pismenost u djece je upravo projekt koji smo nedavno završili s našim inozemnim partnerima – Piggy Bank. 

Projekt je osmišljen s ciljem podizanja razine financijske pismenosti u svim državama partnerima s naglaskom na pomoć obiteljima kojima je takvo znanje potrebno. Svrha nedavno završenog projekta je financijski opismeniti ljude kako bi u budućnosti što manje obitelji dolazilo u nepogodne financijske situacije i time direktno ugrozili egzistenciju sebe i svoje obitelji. Za mnoge odrasle osobe, pitanje financijskog stanja izvor je svih drugih problema s kojima se susreću, a dugoročno ti problemi mogu rezultirati lošim odnosima u obitelji, prekidima prijateljstava i veza, a u najekstremnijim slučajevima čak i nasiljem te samoubojstvima.

Ciljna skupina projekta nisu samo odrasli s nižom razinom financijske pismenosti već i djeca raznih dobnih skupina kako bi se što bolje pripremila za sve financijske izazove i zamke s kojima će se susretati kroz odrastanje i život. Ovim projektom razvijeni su interaktivni edukativni materijali namijenjeni djeci, kako bi lakše i brže naučili upravljati novcem. Kroz materijale, u nekoliko zanimljivih vježbi i zadataka, roditelji mogu s djecom proći brojne teme o novcu i približiti ih djeci kroz zanimljive teme. 

Obrazovni materijali uključuju tzv. escape room izazove, stripove i video materijale koji će djeci i mladima približiti temu financijske pismenosti i racionalnijeg upravljanja novcem. Obrazovni materijali dostupni su na Piggy Bank e-Learning platformi.

povezani članci