Istraživanja pokazala da financijska pismenost bilježi tek neznatni porast

Hrvatska narodna banka (HNB) i Hrvatska agencija nadzora financijskih usluga (HANFA) i ove su godine proveli istraživanje o financijskoj pismenosti u HR

Istraživanja pokazala da financijska pismenost bilježi tek neznatni porast

Hrvatska narodna banka (HNB) i Hrvatska agencija nadzora financijskih usluga (HANFA) i ove su godine proveli istraživanje pod nazivom Mjerenje financijske pismenosti i financijske uključenosti u Hrvatskoj. Obje institucije na ovaj način, iz godine u godinu, sustavno prate trendove opće i digitalne financijske pismenosti građana, njihovu financijsku uključenost te stavove, ponašanja i znanja o financijskim pitanjima.

Iako je istraživanje ukazalo na direktnu povezanost stupnja financijske educiranosti građana i njihovog odgovornog odnosa prema novcu, porazna je činjenica da u odnosu na 2019. godinu, financijska pismenost stanovništva bilježi tek blagi porast.

Ovaj rezultat istraživanja posebno je zabrinjavajuć ako se u obzir uzmu sve financijske promjene i izazovi s kojima smo se suočili u posljednje četiri godine tijekom ekonomski turbulentnog razdoblja pandemije, rastuće inflacije, kao i uvođenja nove valute – eura, početkom ove godine.

Piggy Bank Erasmus+ projekt kao rješenje

U Callidus Ustanovi za obrazovanje odraslih prepoznali smo važnost edukacije građana o financijskim pojmovima i odgovornim ponašanjima, zbog čega smo u suradnji s projektnim partnerima razvili niz edukativnih materijala u sklopu Erasmus+ projekta Piggy Bank upravo na temu financijske pismenosti.

Cilj projekta je potaknuti sve građane, već od najranije dobi, da se upoznaju s financijskim pojmovima i usvoje znanja kako bi bili odgovorni prema potrošnji vlastitog novca. Budući da financijska neovisnost prvenstveno utječe na kvalitetu života, jako je važno kontinuirano ulagati u svoje obrazovanje već od malih nogu, zbog čega smo u Callidusu putem svoje društveno odgovorne platforme O2 – Obrazovanjem do održivosti, omogućili besplatno korištenje edukativnih materijala Erasmus+ projekta Piggy Bank namijenjenog svim generacijama.

Erasmus+ projekt Piggy Bank tako će vam već danas pomoći u razvijanju osobnih financijskih vještina koje će biti korisne u vašoj svakodnevici. Stoga već danas posjetite mrežnu stranicu projekta i usvojite najvažnija znanja o odgovornom financijskom ponašanju.

https://piggybankproject.eu/elearning/

povezani članci