Partneri smo na ESF projektu “Start Point”, ukupno vrijednom preko milijun kuna

Projekt START POINT jača kapacitete organizacija civilnog društva za podršku učinkovitoj resocijalizaciji i reintegraciji kaznenika u društvo.

Partneri smo na ESF projektu "Start Point", ukupno vrijednom preko milijun kuna

Kroz sudjelovanje u projektu START POINT minimalno 7 bivših kažnjenika biti će smješteno u „kući na pola puta“, dok će se za sveukupno 15 bivših kažnjenika koji će sudjelovati u projektu, kroz edukacije, dodatnu izobrazbu, sudjelovanje na radionicama u sklopu projekta, sudjelovanje u programu posebno za njih osmišljenom,  poboljšati socijalna uključenost, razviti će im se samopouzdanje, osnažiti radne i intelektualne vještine,  sve s konačnim rezultatom učinkovite resocijalizacije i reintegracije počinitelja kaznenih djela u društvenu zajednicu.

Projekt START POINT svojim multidisciplinarnim pristupom i širokom mrežom usluga i aktivnosti otklanja prepoznate teškoće ciljnih skupina, a kojima direktno prijeti socijalna isključenost zbog toga što se nemaju gdje vratiti te često recidiviraju. Okosnica projekta je pružiti im sigurno mjesto otvorenog tipa iz kojeg će se lakše uključiti u društvenu zajednicu. Udruge PET PLUS i Institut Pula osnažiti će svoje kapacitete kroz edukaciju u tri novo razvijena programa. Programe će razviti vanjski stručnjaci pod mentorstvom partnera ustanove Callidus.

Programi će obuhvatiti neophodne vještine potrebne za komunikaciju i rad sa počiniteljima kaznenih djela te program mentorstva za rad s bivšim kažnjenicima. Nakon edukacije Udruga PET PLUS i Institut Pula provodit će psihosocijalno osnaživanje kroz grupe, tijekom tog procesa motivirati će se korisnike koji kontinuirano pristižu u potrazi za pomoći, podrškom i rješenjima za osnovne potrebe.

Posebni ciljevi projekta:

  1. Jačanje kompetencija OCD-a za podršku resocijalizaciji i reintegraciji počinitelja kaznenih djela u društvenu zajednicu.
  2. Postpenalni prihvat i osnaživanje počinitelja kaznenih djela za resocijalizaciju i reintegraciju u društvenu zajednicu.

Projekt financira Ured za udruge Vlade RH, a sufinancira ga Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Ukupna vrijednost projekta je 1.169.140,66 kn, a projekt traje 18 mjeseci. 

Više o projektu saznajte na ESF projekti.

povezani članci