Projekt 3DAcademy: Revolucioniranje VET-a s 3D tehnologijom

Partneri u projektu 3DAcademy proveli su opsežno istraživanje kako bi procijenili trenutno stanje tehnologija 3D ispisa, skeniranja i modeliranja u ustanovama za strukovno obrazovanje i osposobljavanje (VET) diljem Bugarske, Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine. Ovi napori podupiru našu misiju poboljšanja strukovnog obrazovanja kroz razvoj mješovitog programa osposobljavanja. Izvješće temeljeno na ovoj anketi ima za cilj razumjeti korištenje 3D tehnologija u obrazovnim okruženjima i identificirati područja za poboljšanje.

Istraživanje je imalo za cilj procijeniti trenutnu upotrebu 3D tehnologija u ustanovama za strukovno obrazovanje i osposobljavanje, procijeniti dostupne materijale i podršku, identificirati potencijalna područja rasta i prikupiti najbolje prakse i metode podučavanja. Ravnatelji škola, voditelji STEM odjela i tehničko osoblje iz općih i strukovnih škola sudjelovali su u online anketi. Postavljen im je niz od 20 pitanja s višestrukim izborom, ocjenjivanjem i otvorenim pitanjima o njihovoj trenutnoj opremi 3D tehnologije, objektima, programima obuke i izazovima s kojima se suočavaju.

Naše sveobuhvatno istraživanje u ovim zemljama otkrilo je ključne uvide:

40% škola koje sudjeluju opremljeno je 3D pisačima, prvenstveno koristeći Fused Deposition Modeling (FDM).

  • 40% škola koje sudjeluju opremljeno je 3D pisačima, prvenstveno korištenjem Fused Deposition Modeling (FDM), naglašavajući da većina škola radije ulaže u dostupnu, korisniku prilagođenu tehnologiju 3D ispisa koja je ključna za praktična, praktična iskustva učenja u tehničkim obrazovanje.
  • Samo 14% ima opremu za 3D skeniranje, što ističe područje za potencijalni rast. Ograničena primjena tehnologije 3D skeniranja sugerira potrebu za povećanim resursima i obukom, jer ova tehnologija može značajno povećati preciznost u zadacima digitalnog modeliranja i replikacije.
  • 75% škola redovito koristi softver za 3D modeliranje, što ukazuje na njegovu ključnu ulogu u obrazovanju. Ovaj trend naglašava važnost 3D ispisa u podučavanju bitnih vještina kao što su dizajn, svijest o prostoru i rješavanje problema, koje su ključne u raznim tehničkim područjima.
  • 53% škola ima vlastite STEM centre koji su često opremljeni naprednim tehnološkim alatima i služe kao središta za poticanje inovacija, suradničkih projekata i dubljeg razumijevanja STEM disciplina.
  • Izazovi uključuju neadekvatnu obuku osoblja (28%) i ograničene mogućnosti obuke (18%). Ovi izazovi naglašavaju potrebu za sveobuhvatnim programima stručnog usavršavanja kako bi se osiguralo da su edukatori dobro opremljeni za integraciju i učinkovito korištenje 3D tehnologija u svom podučavanju.

Unatoč ovim naprecima, ostaju izazovi u obuci osoblja i raspodjeli resursa. Inicijativa 3DAcademy ima za cilj riješiti ove probleme razvojem inovativnih rješenja za obuku prilagođenih rastućim potrebama industrije i društva. Nalazi istraživanja poslužit će kao ključni putokaz za stvaranje “3D Akademije – mješoviti program obuke za VET trenere/nastavnike/edukatore.” Ovaj program je osmišljen kako bi pružio sveobuhvatne resurse i metodologije za obuku. Bit će podržan od strane online platforme za učenje 3DAcademy, gdje studenti, nastavnici i početnici u industriji mogu pristupiti nizu osnovnih i naprednih modula o 3D tehnologijama.

Otkrijte više o aktivnostima projekta 3DAcademy i kako osnažujemo edukatore i učenike kroz naše inovativne programe obuke i resurse.

Link na cijelo izvješće: https://3d-academy.eu/about-us/#flipbook-df_694/1/

povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)