EU projektom do bolje digitalne pismenosti

U Belfastu smo obrazovali prvu generaciju IT mentora koji će u sedam europskih zemalja omogućiti podučavanje digitalne pismenosti.

EU projektom do bolje digitalne pismenosti

Skills IT” projekt predstavlja nastavak strateškog partnerstva sedam inozemnih partnera iz Irske, Hrvatske, Turske, Španjolske, Češke, Grčke i Italije. Cilj ovog sastanka u Belfastu je implementiranje obrazovnog programa kojim će se povećati digitalna pismenost osoba s niskom razinom ili bez kvalifikacija, osobama s osnovnim zanimanjima, nezaposlenim osobama, migrantima, gospodarski neaktivnim i starijim osobama.

Unutar treninga osoblje je imalo priliku razmijeniti najbolje prakse, alate i strategije kako bi se maksimalizirala faza implementacije edukacije ciljne skupine projekta s 84 odraslih u nepovoljnom položaju u zemljama partnerima. Na taj ćemo način postići cilj projekta koji će povećati ICT kompetencije među odraslima iz naše ciljne skupine.

Pregled edukacije

  • Na edukaciji su sudjelovale tri osobe iz svake partnerske organizacije, ukupno 21 sudionika
  • BWC je razvio koncept mentorskih treninga koji je uključivao ishode učenja, materijale za edukaciju I kurikulum
  • BWC je održao trening za izabrane mentore unutar partnerskih organizacija
  • Obučeni mentori će biti uključeni u mentorstvo ciljane skupine u svim zemljama partnerima
  • Dodana vrijednost obuke je transnacionalna suradnja i razmjena iskustava među osobljem partnerskih organizacija

Digitalna pismenost važna je poput vještine čitanja ili pisanja, te uključuje digitalna znanja i vještine poput rada sa softverom za obradu teksta i proračunskim tablicama, korištenjem web preglednika, elektroničke pošte i internet pretraživača, a usvajanje ovih temeljnih digitalnih znanja, nezaposlenim osobama uvelike povećava mogućnosti za pronalaskom zaposlenja i čine ih konkurentnijima na tržištu rada.

Callidus team u Belfastu je aktivno sudjelovao u projektnim aktivnostima u kojima su tri osobe iz Hrvatske postali IT mentori, a koji će u Hrvatskoj omogućiti daljnju provedbu programa poticanja digitalne pismenosti te tako pridonijeti realizaciji ovog uspješnog europskog obrazovnog projekta. U sklopu projekta održana je i konferencija ” Developing Peer Mentoring for Adult Learners ” sa svim partnerima i relevantnim zainteresiranim stranama s ciljem predstavljanja modula edukacije mentorstva ravnopravnih sudionika u javnosti.

Sljedeći projektni sastanak održat će se u KAS-u, u Turskoj u lipnju 2018. godine.

povezani članci