Stvaramo novi i kvalitetniji standard zanimanja za turističko-ugostiteljsko tržište rada

Ovaj četverogodišnji program omogućit će učenicima Turističke i ugostiteljske škole Dubrovnik, stjecanje više razine školovanja i nastavak obrazovanja

Stvaramo novi i kvalitetniji standard zanimanja za turističko-ugostiteljsko tržište rada

Odavno u Hrvatskoj više nije potrebno naglašavati važnost turizma, niti neodrživost zasnivanja turističke ponude na modelu “sunce i more”. Turizam je odavno jedna od najvažnijih gospodarskih grana, a za kvalitetnu turističku ponudu presudna je visoka razina kvalitete usluge. Upravo u podizanje kvalitete svojih usluga, u posljednjih nekoliko godina vodeći hotelijerski lanci ulažu znatna sredstva. Ova ulaganja ne se odnose tek na izgradnju i proširenje novih smještajnih kapaciteta, već podrazumijeva i dodatno ulaganje u razvoj kvalitetnih ljudskih potencijala u turizmu.

U sklopu projekta „Uspostava Regionalnog centra kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu Dubrovnik“ Turistička i ugostiteljska škola Dubrovnik, predala je Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike zahtjev za upis standarda zanimanja u registar HKO (Hrvatski kvalifikacijski okvir). Temeljem tog standarda zanimanja izradit će se standard kvalifikacije i obrazovni program.

Riječ je o programu koji će učenicima osigurati stjecanje kuharskog i gastronomskog znanja s naglaskom na organizacijske sposobnosti kao i komunikacijske i prezentacijske vještine. Ovaj četverogodišnji program omogućit će učenicima stjecanje više razine školovanja kao i nesmetan nastavak obrazovanja. Cilj projekta je profiliranje dubrovačkog Centra kao centra izvrsnosti koji će generirati najbolji i najkvalitetniji ljudski potencijal u turističko-ugostiteljskom segmentu gastronomije.

Budući da se radi na prvom takvom programu školovanja u Hrvatskoj, uz nastavnike Turističke i ugostiteljske škole Dubrovnik uključeni je i tim stručnjaka iz gospodarstva kojeg čine predstavnici Valamar Riviere, Jadranskih Luksuznih Hotela, Grand Hotel Imperiala, i Hotela Dubrovačka Rivijera koji su ujedno i partneri projekta. Edukaciju i mentoriranje tima Regionalnog centra kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu Dubrovnik proveo je partner Callidus –  Ustanova za obrazovanje odraslih, jedina ustanova za obrazovanje odraslih koja je uspješno upisala standard zanimanja u Registar HKO-a. Kada proces bude finaliziran, kurikulum će moći koristiti škole u sektoru turizma i ugostiteljstva u cijeloj Hrvatskoj.

Iz Regionalnog centra kompetentnosti Dubrovnik ističu kako su okupili izvrsnu grupu suradnika s kojom žele ponuditi moderan, konkurentan program školovanja, a posebno se ističe ostvarena suradnja s Baskijskim kulinarskim centrom koji je tehnički partner na projektu.

Sigurno je kako će uz razvoj novog zanimanja, razmjena znanja i iskustva s jednim od najboljih kulinarskih centara značajno pridonijeti Regionalnom centru kompetentnosti Dubrovnik pri ostvarivanju stvarnog statusa mjesta izvrsnosti.

povezani članci

Obavijest o nadmetanju

Uspostava regionalnog centra kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu Dubrovnik referentne oznake UP.03.3.1.05.0004 Kratak opis nabave: Predmet nabave je usluga izrade strukovnog dijela strukovnog kurikuluma za…