Digitalizacija nastave je spas u krizi

Za Dnevnik.hr govorili smo o online učenju, potrebi za digitalizacijom, modernizacijom nastave i drugim temama.

Digitalizacija nastave je spas u krizi

Potreba za digitalizacijom i modernizacijom nastave je u posljednjih nekoliko mjeseci bila nevjerojatno važna, a ovaj način nastave pokazao se kao jedini za održavanje iste na daljinu.

„Kad je krenula ova nesretna kriza, polaznici su bili primorani početi s predavanjima na principu kombiniranog poučavanja. Mi smo zapravo već bili spremni unazad dvije godine s digitalnim nastavnim sadržajem zbog kojeg smo izradili platformu za e-učenje. Tako da smo zapravo bili u potpunosti spremni kad se sve prebacilo na online učenje u vrijeme korone, a i polaznici su to jako dobro prihvatili“, rekla je Carmen Tariba, ravnateljica Ustanove za obrazovanje odraslih Callidus.

Ova je ustanova za obrazovanje bila među prvima koja je uvela koncept kombiniranog učenja, a ono je bilo moguće jedino uz pomoć Akademije Callidus – nove platforme koju su u Callidusu kreirali u svrhu e-učenja i učenja na daljinu.

„Naša platforma jednostavna je za korištenje, a donosi nove i bolje mogućnosti kao što su zanimljivi i jednostavni nastavni materijali, omogućena je međusobna interakcija s polaznicima te imamo mogućnost online predavanja uživo. Također polaznici imaju mogućnost pratiti već unaprijed snimljene video materijale, tu su i kvizovi, online testovi i mnoge druge stvari“, rekla nam je Antonija Briševac, voditeljica projekata u Callidus ustanovi za obrazovanje odraslih.

Učenje na daljinu putem digitalne platforme omogućuje polaznicima potpuni komfor jer svim online materijalima mogu pristupiti u bilo koje vrijeme i s bilo kojeg mjesta.

„Profesori su bili dostupniji nego inače. Sve se odvijalo digitalno, od mailova, zoomova, do bilo kakvih razgovora. Imali smo izvrsna iskustva. Nije bilo potrebno sjediti za računalom, a predavanje si možete snimiti,“ rekla nam je Kristina Klasić, polaznica programa za HR managera.

„Svi naši polaznici na početku edukacije dobiju svoje kredencijale za ulazak na platformu. Na platformi ih čekaju svi popratni nastavni materijali kao i materijali koji su im potrebni za pripremu prije samog modula na koji dolaze u Callidus“, objasnila je Antonija Briševac.

Cilj ustanove Callidus jest pružiti potporu svim onima koji se žele ostvariti u novim područjima zanimanja te biti spona između spomenutih programa i tržišta rada.

„Evo imamo pozitivne reakcije s tržišta rada i od naših partnera iz gospodarstva na ovakav način provođenja edukacije gdje polaznici zaista osim teorijskih saznanja, dobivaju i potrebna znanja i vještine koje onda mogu iskoristiti na svom budućem radnom mjestu“, kazala je Antonija Briševac.

Digitalne ekstenzije obrazovnih programa, u ovim vremenima kada se poštivanje distance ne može dovoljno naglasiti, su izrazito značajne i bitne. Kako bi se ova digitalizacija provela u djelo mnogi su prisiljeni na brzu reakciju i fleksibilnost. No samo oni koji su se uspjeli tome prilagoditi i koji su prepoznali njezinu važnost, moći će rasti i uspjeti.

Cijeli članak pročitajte na dnevnik.hr portalu: ovdje

Foto: Nova Studio / Tibor Marochini

povezani članci