Partnerske suradnje

SMIH – Smart Industry Hub

Tko čini Smart Industry Hub (SMIH)?

“Smart Industry HUB” – SMIH je industrijski klaster koji se sastoji od preko 20 hrvatskih i slovenskih tvrtki (18 malih i srednjih poduzeća, od čega 3 start-up poduzeća i 1 istraživačka organizacija i 1 partner ekosustava).

SMIH okuplja više od 40 vanjskih stručnjaka koji pružaju podrške istraživačkim i razvojnim aktivnostima u 5 područja znanosti: prirodnoj, tehničkoj, biomedicinskoj, biotehničkoj i arhitekturi i graditeljstvu.

Sva poduzeća unutar HUB-a stručni su u strojarstvu i elektrotehnici, informacijskoj tehnologiji kao i u takozvanoj industrijskoj revoluciji četvrte generacije. Klaster postoji 10 godina i djeluje pod nazivom “3D grupa”. Razvojem 3D tehnologija bilo je potrebno udružiti snage kako bi se osiguralo brže usvajanje i primjena 3D tehnologija na relativno malom tržištu.

Čime se bavi Smart Industry Hub (SMIH)?

Primarna misija HUB-a je povećati konkurentnost lokalne i regionalne industrije promicanjem uporabe 3D tehnologija u poslovnim procesima te pružiti podršku i know-how u sljedećim područjima:

 • Pružanje pristupa 3D tehnologiji i omogućavanje tvrtkama da testiraju tehnologiju na rješavanju svojih problema
 • Pružanje kvalitetnih i strukturiranih 3D informacija povezanih s industrijom regionalnim tvrtkama i institucijama
 • Osiguravanje podrške za implementaciju 3D tehnologija u poslovne procese regionalne industrije
 • Digitalna transformacija
 • Poslovne inovacije i razvoj strategija
 • Izrada prototipa
 • Obrazovanje i mentorstvo
 • Povezivanje regionalne industrije s međunarodnim partnerima

Koji je cilj Smart Industry Huba (SMIH)?

Glavni cilj SMIH-a je omogućiti suradnju svim ključnim dionicima HUB-a koji doprinose jačanju industrijskog potencijala i konkurentnosti domaće industrije. Kroz ovu suradnju želimo razviti ulaganja u nove tehnologije, inovativne proizvode s izvoznim potencijalom i visokom dodanom vrijednošću.

HUB identificira potencijal novih proizvoda, njihov razvoj i komercijalizaciju. SMIH predstavlja suvremeni tehnološki napredni “HUB” koji pruža odgovore na većinu pitanja vezanih uz industriju u širem smislu. Također radi na istraživačkim, razvojnim i inovacijskim programima i projektima svojih članova.

Što Smart Industry Hub (SMIH) nudi tržištu?

HUB je uspostavio regionalni referentni centar za 3D tehnologije, gdje je okupio značajnu količinu različite profesionalne opreme iz područja 3D tehnologija za upotrebu u svakodnevnim industrijskim projektima. Na taj se način oprema i njezine mogućnosti pružaju regionalnoj industriji kako bi bolje prepoznala njezinu primjenjivost u njihovim poslovnim aplikacijama.

Također, SMIH nudi razvoj proizvoda i mogućnosti proizvodnje lokalnim malim i srednjim poduzećima, a prati ih stručna podrška tijekom cijelog inovacijskog puta. Konačno, SMIH nudi digitalnu transformaciju, razvoj poslovnih inovacija i strategija, izradu prototipova, obrazovanje, mentorstvo i B2B povezivanje, pomoć u prihvaćanju i primjeni najmodernijih tehnologija i trendova, podršku u korporativnom upravljanju inovacijama i integraciju u tehnološku zajednicu.

SMIH istovremeno omogućuje mladim inženjerima da se upoznaju s opremom i steknu realno radno iskustvo.

Potražite SMIH na https://s3platform.jrc.ec.europa.eu/digital-innovation-hubs-tool

BFI Burgenland suradnja

Sigurnost stabilnost i pouzdanost naši su ključni prioriteti u poslovanju.  Tako smo s BFI-om Burgenland potpisali dugoročni ugovor o partnerstvu. BFI institut za stručno osposobljavanje jedna je od najvećih obrazovnih ustanova u Austriji. U vlasništvu je Austrijske komore rada i Austrijskog saveza sindikata i njegovo je djelovanje usmjereno na (neprestano) stručno osposobljavanje i obučavanje radnika, kao i na stvaranje obrazovnog i profesionalnog plana za nezaposlene i radnike kojima prijeti nezaposlenost. 

BFI prioriteti jesu:

 • specifična edukacija i plan obučavanja za pojedine industrije
 • tečajevi prilagođeni tvrtkama
 • priprema za državnu maturu
 • obrazovanje i obuka pripravnika
 • tečajevi za tržišta rada
 • projekti.

S više od 1200 tečajeva godišnje, sa 140.000 nastavnih sati i osposobljavanjem više od 15.000 ljudi godišnje BFI Burgenland svoje je prioritete usmjerio na potrebe zaposlenih i nezaposlenih pojedinaca. Čovjek je u središtu njegova djelovanja te se pri radu sa svakim pojedincem uzima u obzir kontekst njegove/njezine društvene okoline. Na taj se način trude otkriti osobni razvojni put svakog od njih.

www.bfi-burgenland.at